Coding Giants - programming for children - Dekleta v svetu informacijskih tehnologij in zgodnje učenje programiranja

Želite izvedeti več? Pokličite nas: 031 017 505

Blog

Dekleta v svetu informacijskih tehnologij in zgodnje učenje programiranja


7 minutes reading

V današnjem hitro razvijajočem se svetu je področje informacijskih tehnologij (IT) med najpomembnejšimi gonilnimi silami. Praktično vsakodnevno smo priča presenetljivim novostim in inovativnim rešitvam, zato postaja vse bolj pomembno vključevanje in zagotavljanje možnosti pridobivanja kompetenc na področju digitalnih tehnologij vsem in vsakomur ne glede na starost, spol … S tem prispevkom želimo opozoriti na pomen vključevanja deklic in najstnic v zgodnje učenje programiranja. V zadnjih časih je sicer mogoče opaziti povečan interes tudi s strani deklet, še posebej v generacijah, ki obiskujejo razrede osnovne šole na nižji starostni stopnji. Vendar pa je delež dečkov in fantov v tečajih programiranja in drugih podobnih s tehnologijo povezanimi izobraževanji bistveno večji. V šoli programiranja Coding Giants smo zasnovali tečaje, s katerimi v zanimiv svet programiranja na neprisiljen in zabaven način skozi igro uspešno uvajamo tako fante kot dekleta različnih starosti.

Razbijanje stereotipov

 

Zgodovinsko gledano so na področjih tehnologije in znanosti pretežno prevladovali moški, kar je oblikovalo mišljenja in prepričanja, ki so ovirala napredek žensk na tem področju. Vendar se časi spreminjajo in ključnega pomena je, da te stereotipe presežemo z zagotavljanjem pogojev, ki dekleta spodbuja k razvoju njihovega zanimanja za sodobne tehnologije že v zgodnjem otroštvu. S pravimi pristopi in spodbujanjem zgodnjega učenja programiranja je mogoče pravočasno pravilno usmeriti in izkoristiti neverjeten potencial, ki ga imajo na tem področju dekleta.

 

 

Pomen zgodnjega učenja programiranja med dekleti

  Možnosti zgodnjega spoznavanja principov programiranja zagotavlja otroku trdne temelje za razvoj ključnih veščin, kot so reševanje kompleksnih problemov, razvoj kritičnega mišljenja, logičnega razmišljanja, drugačnih načinov razmišljanja in ustvarjalnosti. To jim lahko omogoči samozavesten vstop v digitalni svet, ki jih obdaja, hkrati pa poenostavi razumevanje mehanizmov vseprisotne tehnologije, s katero se vsakodnevno srečujejo. S kakovostnimi tečaji programiranja, prilagojenimi mladim umom, lahko med otroci in mladostniki vseh starostnih skupin spodbudimo zanimanje ter pravilen odnos do tehnologije že v zgodnjem otroštvu.

 

 

Šola programiranja Coding Giants

Tečaji šole programiranja, ki jih izvajamo v naših računalniških učilnicah in v interaktivni obliki preko spleta, so oblikovani z namenom spodbujanja zgodnjega učenja programiranja in usvajanje zahtevnejših pristopov programiranja v nadaljevanju. Zasnovani so izključno za otroke in mladino v starosti 7 - 19 let. K udeležbi v naših tečajih še posebej spodbujamo dekleta, ki lahko vrsto svojih lastnosti izkoristijo sebi v prid in brez težav uspešno sodelujejo pri reševanju vseh programerskih projektov.

 

Na spletni strani šole programiranja Coding Gianta  je predstavljena vrsta zanimivih in privlačnih tečajev različnih težavnostnih stopenj, ki so namenjeni različnim starostnim skupinam. Naši tečaji praviloma potekajo v naših računalniških učilnicah ob pomoči izkušenih predavateljev in predavateljic, ki so tudi sami programerji. Za vse, ki jim zaradi časovnih ali logističnih omejitev obisk naše učilnice ne predstavlja sprejemljive rešitve, so na voljo interaktivni tečaji prek spleta. Pri tem je potrebno poudariti, da ne gre za vnaprej posnete vsebine, ampak interaktivno izvajane lekcije v živo v okolju spletne izobraževalne platforme, s predavateljem, ki ves čas spremlja delo udeležencev, pomaga in odgovarja na vprašanja.

Lastnosti in prednosti naših tečajev

Privlačna in interaktivna vsebina - vznemirljivi programerski projekte in izzivi, zasnovani na računalniških igrah, zaradi česar je učenje programiranja zabavno in prijetno doživetje za dekleta in fante. Kurikulum je zasnovan tako, da spodbuja ustvarjalnost, reševanje problemov in logično razmišljanje.

  • Dekleta, predavateljice in mentorice: v šoli Coding Giants sodelujejo kot predavatelji in mentorji, tako dekleta kot fantje, ki se s programiranje ukvarjajo profesionalno in v času študija. Še posebej ambiciozna mlada dekleta, izkušene programerke aktivno vključujemo kot mentorice, ki igrajo ključno vlogo pri premagovanju morebitnih ovir in motiviranju ter oblikovanju samozavesti deklic pri vstopu v svet informacijskih tehnologij.
  • Podpora skupnosti: v tečajih starejših starostnih skupin zagotavljamo podporo skupnosti, kjer lahko dekleta komunicirajo, sodelujejo in se učijo druga od druge. Z ustvarjanjem varnega prostora za izmenjavo idej in projektov lahko dekleta razvijajo svoje sposobnosti in hkrati gradijo trajna prijateljstva.

 

  • Opolnomočenje deklet: v šoli programiranja Coding Giants si bomo prizadevali za zagotavljanje dostopa do različnih vsebin, delavnic in dogodkov, ki so posebej namenjeni krepitvi vloge deklet, ne le na področju informacijskih tehnologij, ampak tudi širše. Te pobude dodatno spodbujajo raznolikost in pomagajo dekletom, da si predstavljajo sebe kot uspešne programerje in tehnološke voditeljice.
 

 

Vključevanje deklet in žensk na področju informacijskih tehnologij ni le stvar enakopravnosti, temveč tudi nujnost za zagotavljanje inovativnosti in napredka. Z zagotavljanjem priložnosti za zgodnje učenje programiranja in posebej za to zasnovanih tečajev za otroke in mladino, s prizadevanji za vključevanje delic in najstnic igra pomembno vlogo pri podiranju ovir in spodbujanju enkovrednsoti spolov na vseh področjih sveta, v katerem živimo. Omogočimo dekletom, da spoznajo in usvojijo veščine programiranja, podprimo njihovo zanimanje za sodobne tehnologije in oblikujmo svetlejšo prihodnost za vse. Skupaj lahko na področju sosodbnih tehnologij premostimo vrzel med spoloma ,in sprostimo ogromen potencial, ki je samo čaka na svojo priložnost.


Nazaj Naprej

Oceni članek

Najpogostejše napake pri učenju programiranja
Blog

Najpogostejše napake pri učenju programiranja

Za učenje programiranja se odločajo ljudje vseh starosti. Brez dvoma velik delež med njimi predstavljajo mladostniki in vse pogosteje...

Preberi več
Kako dolgo se je treba učiti, da postaneš programer?
Blog

Kako dolgo se je treba učiti, da postaneš programer?

Vse več mladih se odloča za učenje programiranja. To je trenutno ena najbolj iskanih in najbolje plačanih poklicev prihodnosti, ki se...

Preberi več

Naši partnerji