Coding Giants - programming for children - Najbolj priljubljene igre vašega otroštva

Želite izvedeti več? Pokličite nas: 031 017 505

Blog

Najbolj priljubljene igre vašega otroštva


7 minutes reading

Vsaki generacija ima svoje obdobje … in svoje najljubše igre! Zagotovo je veliko takih, ki se z nostalgijo spominja ikoničnega Pegasusa ali Atarija - konzol, na katerih so poganjali igre uspešnice, kot so Super Mario, Tank in Pac-Man. V devetdesetih letih preteklega stoletja so nastale prve naprednejše računalniške igre, med njimi legendarne The Need for Speed, Wormsy in Heroes of Might and Magic III. Malo kasneje je debitiral tudi kultni The Sims. To so bile igre, ki so povezovale cele generacije in se jih še danes radi spominjamo, kar je odlično pokazala anketa, ki smo jo nedavno izvedli med pripadniki generacij, ki  imajo danes že svoje otroke, ti pa igrajo druge igre. Trenutno so takšne igre zagotovo Minecraft, Roblox ali Fortnite. Vabimo vas na nostalgično potovanje v otroštvo. Ponujamo vam priložnost, da podoživite računalniške igre s katerim ste nekoč krajšali čas in se zabavali s prijatelji. Več o tem, kako smo si to zamislili je predstavljeno v nadaljevanju. Vabljeni k branju!

 

Super Mario - najbolj priljubljen vodovodar v zgodovini

Rezultati ankete, ki se nanaša na igre, ki so jih igrali starši današnjih otrok in mladine, nas spomnijo na računalniške igre, ki so bile enako priljubljene med fanti in dekleti. Med njimi so bili: Super Mario, The Sims, The Need for Speed, Pac-Man, Tank, Civilization, Heroes of Might and Magic III, The Settlers, Prince of Persia, Mortal Kombat ali celo legendarni RPG Baldur's Gate in Icewind Dale. V prispevku predstavljamo igre, ki so jih udeleženci ankete največkrat izbrali. Začnimo!

Super Mario je prava ikona video iger, ki jo poznajo tako priložnostni igralci kot ljudje, ki so na tisoče ur preživeli ob igranju videoiger. Prva igrica z brkatim vodovodarjem v glavni vlogi je prišla na trg v 80. letih dvajsetega stoletja in se takoj začela dvigovati na svoje mesto v pop kulturi. Dejstvo je, da je Super Mario še vedno močna in ena najbolje prodajanih franšiz na svetu.

Ah, kako čudoviti časi so bili to. Mario in njegove dogodivščine so številnim družinam prinesle nešteto ur zabave in vznemirjenja. Ne smemo pozabiti, da govorimo o Super Mario Bros - igri, ki je izšla leta 1985 in jo bila znana po svoji zahtevnosti. Reševanje princese pred zlobnim zmajem je lahko precej razburljivo, hkrati pa je prinašala tudi veliko zabave in zadovoljstva, če so se ob njej družili vsi družinski člani.

Super Mario

Pac-Man – igra, ki so jo igrali vsi

Se spomnite Pac-Mana? Naloga igralca te zabavne igre je obsegala upravljanje Pac-Mana, lika v obliki rumene žoge, skozi labirint, s ciljem pobrati (pojesti) vse bele žoge posejane po poteh labirinta, da bi lahko napredoval v naslednjo težavnostno stopnjo. Na prvi pogled enostavno, vendar pa se je pri tem treba izogniti duhovom, ki strašijo v labirintu, ki vam lahko odvzamejo življenje.

 Pac-Man se je v zgodovino video iger zapisal kot ena najbolj priljubljenih iger na svetu. Malokdo pa ve, da začetki Pac-Mana niso bili prav nič pestri, saj na japonskem trgu ni naletel na veliko prepoznavnost. Igra se je nato imenovala drugače, Pakku Man, kar lahko iz japonščine prevedemo kot "jej tako, da tleskneš z usti". Scenarij igre tudi skozi leta ni bila deležen nobenih sprememb in je ostal v osnovi vedno enak.

Pac-Man je dosegel svetovno popularnost in se ga še vedno spominjamo z veliko nostalgijo. Treba je vedeti, da se formalno igra Pac-Man naj ne bi nikoli končala - zahtevala je pridobitev največjega števila točk (več kot tri milijone). Vendar je bil ta rezultat dosežen leta 1999.

Prijava na ONLINE brezplačno delavnico 

Prijava na brezplačno delavnico v UČILNICI 

The Need for Speed ​​- dirka vseh časov

Ko je leta 1995 na trg prišla prva igra The Need for Speed ​​​​(na PC in PS1), so igralci preprosto ponoreli. Ideja igre je bila povsem preprosta - najprej izberemo vozilo, nato pa začnemo dirko. Seveda so razvijalci igralcem pustili na izbiro več načinov. Tekmovati je bilo mogoče z enim ali več nasprotniki. Igra je vključevala zaprte proge in tiste, ki so postavljene po običajnih cestah. Upoštevat je bilo potrebno tudi omejitve in prometno varnost, če ste bili prehitri, si je bilo mogoče nakopat za vrat policijo.

Igralec je lahko izbiral med privlačnimi avtomobili vključno z ikoničnimi Dodge Viper, Porsche 911 in Honda NSX. Seevda nista manjkala Lamborghini Diablo ali Ferrari Testarossa - vse zasnovano na izjemno realističen način (seveda za tiste čase 🙂). Adrenalin, čudoviti razgledi, dih jemajoča grafika in še veliko, veliko več.

The Need for Speed

The Sims - verjetno redki ne poznajo te igre

Igra je stara več kot 20 let, na trg je prišla leta 2000 in takoj postala pravi hit. Možnost načrtovanja in gradnje lastnega doma je bila takrat nekaj povsem novega. The Sims je simulator vsakdanjega življenja, v katerem igralec upravlja s potrebami in časom junaka, ki ga je ustvaril.

Igralec razpolaga s tako imenovanimi izometrični pogled iz zraka. Igra je bila dolgo časa najbolj prodajana serija iger na trgu in je imela številne nadaljevanja, ki so še danes zelo priljubljena. Se tudi sami z nostalgijo spominjate te priljubljene igre?

The Sims

Za zaključek pa najlepše

Z 17. avgustom 2023 so odprte prijave na brezplačne delavnice programiranja, poznane pod imenom Code with Giants. Do sedaj smo v Sloveniji izpeljali dva cikla brezplačnih delavnic Code with Giants, rdečo nit tokratnega smo poimenovali Retroprogramiranje. Na delavnicah se otroci ne bodo le učili programiranja, ampak bodo spoznali tudi igre iz otroštva svojih staršev. Starši pa bodo imeli priložnost seznaniti se z najbolj priljubljenimi igrami današnjih otrok in mladine. Naše brezplačne delavnice smo zasnovali kot nostalgično potovanje, zapolnjeno z učenjem, a tudi veliko zabave. Naše udeležence čaka veliko zanimivosti, daril in presenečenj.

Z nami se boste vrnili v čarobni svet iger, ki so povezovale cele generacije! S prvimi brezplačnimi delavnicami pričnemo v soboto 9. septembra, izvajali pa jih bomo vsak dan v razpisanih terminih do 20. septembra, tako v tradicionalni obliki v učilnici, kot interaktivno v živo prek spleta. Se vidimo na naših delavnicah! Igra se je začela!

 P.S. Zaupajte nam v komentarjih, katere igre iz otroštva so vam najbolj ostale v spominu.

Prijava na brezplačne delavnice Code with Giants - ONLINE 

Prijava na brezplačne delavnice Code with Giants - UČILNICA 

 

 


Nazaj Naprej

Oceni članek

Učenje programiranja in izdelava iger v okolju Unity
Blog

Učenje programiranja in izdelava iger v okolju Unity

Unity je priljubljena in izjemno prilagodljiva razvojna platforma za razvoj iger, ki ponuja toliko funkcij, da lahko z njo ustvarite...

Preberi več
Programiranje v Minecraftu - raziskovanje in spreminjanje popularne igre
Blog

Programiranje v Minecraftu - raziskovanje in spreminjanje popularne igre

Minecraft je ena izmed najbolj priljubljenih iger - in ne samo med otroki in mladino, igrajo jo tudi odrasli! Igralcem omogoča, da...

Preberi več

Naši partnerji