Coding Giants - programming for children - 7 načinov, kako lahko prispevate k digitalni ozaveščenosti svojih otrok

Želite izvedeti več? Pokličite nas: 031 017 505

Blog

7 načinov, kako lahko prispevate k digitalni ozaveščenosti svojih otrok


4 minutes reading

Digitalne naprave in aplikacije zanje so v zadnjih nekaj desetletjih pripomogle k temu, da so informacije bolj dostopne in uporabne kot kdaj koli prej. Sodobne digitalne tehnološke rešitve nam prihranijo čas, nam omogočajo reševanje različnih vsakodnevnih težav in povezovanje z ostalimi uporabniki svetovnega spleta v le nekaj klikih.

Seveda pa vedno več časa, ki jih naši otroci preživijo pred zasloni pametnih telefonov in računalnikov, s seboj prinaša številna vprašanja in tveganja. Dejstvo je, da smo globoko zakorakali v digitalizacijo skoraj vsega in uporabi računalnikov in mobilnih naprav pravzaprav ni mogoče ubežati. Vendar pa obstajajo načini s katerimi lahko svet digitalnih tehnologij čim bolj oblikujemo po svoji meri, skladno s svojimi potrebami in negativne učinke, ki lahko neugodno vplivajo na življenja otrok in najstnikov omejimo, če že ne preprečimo.

 

Nadzorujte čas, ki ga vaš otrok preživi pred zasloni digitalnih naprav

Raziskave kažejo, da otroci in mladostniki preživijo tudi do 5 ur na dan, neposredno izpostavljeni digitalnim vsebinam v različnih oblika, kar daleč presega priporočeni 2 uri za otroke, stare od 5 do 17 let. Za otroke, stare od 2 do 4 leta, je maksimalni priporočeni čas pred zasloni, 1 ura na dan. Otroci, mlajši od 2 let, pa vplivu digitalnih naprav in vsebin sploh ne bi smeli biti izpostavljeni.

 

Nadzorujte vsebino, do katere dostopa vaš otrok

Ob raznolikosti spletnih vsebin, zelo zlahka naletimo na vsebine, ki niso primerna za otroke in uporabnike interneta, ki nimajo najboljših namenov. Katere koli spletne storitve ali omrežja vaši otroci uporabljajo, se je z njimi potrebno pogovorite o možnih nevarnostih ne glede na starost. Otroka je potrebno usmerjat v uporabo koristnih, izobraževalnih vsebine in interaktivnih spletnih oblik izobraževanj,  ter jih naučiti, da ne odgovarjajo na sporočila neznancev. Pojasnite jim, da je zardi njihove osebne varnosti nujno, da vas o vsakem primer nadlegovanja, zasmehovanja in ustrahovanja, takoj obvestijo. Prav tako pa jih je potrebno usmerjat v spoštljiv in vljuden način komunikacije z vrstniki in ostalimi uporabniki svetovnega spleta.

 

Otrokov vsakdan usmerjajte v koristne dejavnosti

Digitalne tehnologije in vsebine, v nobenem primeru ne smejo imeti prednosti pred šolskimi obveznostmi, vadbo in počitkom. Otrokom zagotovite pozitivno in stalno rutino – čas izven šole naj bo zapolnjen z druženjem z družino in kakovostnimi hobiji, kot so šport, igranje ali učenje programiranja, pri učenju pa jim lahko pomaga internet z veliko informacijami in napotki povezani s hobiji, ki jih zanimajo.

 

V hišo uvedite prostore brez mobilnih telefonov

Mobilni telefon nikakor ne bi smel imeti mesta ob kuhinjski mizi in med obroki. Naj bo družinska jedilnica prostor namenjen uživanju v hrani in druženju z ostalimi družinskimi člani. Tudi med pisanjem nalog naj telefon ne bo na dosegu rok, da bodo otroci lahko bolj zbrani, delo pa bo tako teklo hitreje in bolj učinkovito. Prav tako mobilni telefoni ne sodijo v otroške sobe neposredno pred spanjem.

 

Ne pozabite na pomen kakovostnega počitka

Izpostavljenost svetlobi zaslona lahko negativno vpliva na spanec, zato je priporočljivo, da otroci pred spanjem ne uporabljajo digitalnih naprav. Čeprav otroci in mladostniki pogosto utrujeni vzamejo v roke mobilni telefon in začnejo pregledovat vsebine na spletu in družbenih omrežjih, pa »počitka« v tem primeru ne moremo šteti za pravi počitek. Otrokom zapolnite počitnice s sprehodi v naravi in druženjem z družino, čas počitku pa naj ne bo zapolnjen z uporabo mobilnih naprav.

 Spremljajte objave vašega otroka na družbenih omrežjih

V primeru, da ste otroku dovolili uporabo družbenih omrežij, mu s primeri pojasnite, kaj se spodobi objavljati in česa ne. Poučite jih o uporabi spletnega bontona, naj bodo v svojih komentarjih vedno vljudni do drugih otrok in uporabnikov spleta, primere nesramne komunikacije ali kakršnega koli nasilja pa naj prijavijo vam in učiteljem. Naučite jih tudi, naj se ne primerjajo z drugimi po številu sledilcev ali všečkov, ter naj ne sodelujejo v nevarnih izzivih, ki pogosto krožijo med mladimi uporabniki interneta.

 

Pošljite otroka na igrišče

Druženje z vrstniki je izjemno pomembno za psihosocialni razvoj otrok, igra pa bi morala biti njihovo najpomembnejše delo. Poleg druženja ob različnih obšolskih dejavnostih, organizirajte druženja otrok na svežem zraku, kjer se lahko zabavajo po želji in s tako nadomestite brezciljno brskanja po družbenih omrežjih.

 

Za konec pa otrokom z lastnim zgledom pokažite, da ni nobene potrebe, da imajo mobilni telefon, prenosnik in tablica ves čas v rokah. To bo koristilo tako njim kot vam. 😊

 

Nazaj Naprej

Oceni članek

Ali je vredno vlagati v zgodnje učenje programiranja otrok in mladih?
Blog

Ali je vredno vlagati v zgodnje učenje programiranja otrok in mladih?

Izbira obšolskih dejavnosti za vašega otroka zagotovo ni lahka naloga. Po eni strani je razlog zelo velika ponudba različnih dejavnosti,...

Preberi več
Kaj je C# in zakaj bi se ga naj naučili že otroci?
Blog

Kaj je C# in zakaj bi se ga naj naučili že otroci?

C# so razvili pri podjetju Microsoft, namenjen je razvoju raznovrstnih programskih rešitev, tudi za izdelavo računalniških iger....

Preberi več

Naši partnerji