Coding Giants - programming for children - Vaje za koncentracijo, oziroma kako izboljšati pozornost otroka?

Želite izvedeti več? Pokličite nas: 031 017 505

Blog

Vaje za koncentracijo, oziroma kako izboljšati pozornost otroka?


7 minutes reading

Sposobnost koncentracije in usmerjanja pozornosti je ključnega pomena za izobraževanje in razvoj ter celo nujna v vsakdanjem življenju. To je osnova za učinkovito delo možganov! Dandanes število asimiliranih dražljajev in sporočil presega kognitivne zmožnosti uma odraslega človeka, kaj šele otroka. Vse težje se je osredotočiti, zato morate skrbeti za to veščino – trenirajte jo vsak dan. Spodaj smo za vas predlagali nekaj vaj v obliki vsakodnevnih iger za usmerjanje pozornosti pri otrocih!

Kaj so vaje za koncentracijo?

Vaje za koncentracijo pomenijo, da morate vso svojo pozornost usmeriti na določeno nalogo – poskrbeti za dobro motivacijo, angažirati svoj um, ostati odporni na vse »moteče dejavnike« in doseči cilj!

Vaje pri otrocih naj bodo seveda v obliki zabave, razvedrila ali izziva. Upoštevati je treba otrokove individualne sposobnosti (razvitost in tempo učenja) in njegove interese.

Vaje za koncentracijo pri otrocih

Sposobnost koncentracije lahko vadimo že od prvih mesecev življenja – z igranjem z izrazito barvnimi kartami, interaktivnimi igračami in vsemi tistimi, ki pritegnejo pozornost. Vredno je biti pozoren na to, kar otroka po naravi zanima - različne teksture, šelestenje, vrtenje, svetleči elementi ... Malčka lahko spodbudimo k zahtevnejšim igram!

Senzorične igre in "programiranje"

Poligoni z ovirami, labirinti, čutilne poti - to so predlogi iger, ki vas pritegnejo, saj je pri njih ključno... odkrivanje! Ustvarjamo in uporabljamo jih lahko na različne načine, zanimiva ideja pa je, da v zabavo vključimo tudi učenje »programiranja«.

Kako »programirati« pot skozi stezo oziroma izhod iz labirinta? Otrok bo moral malo premisliti in se osredotočiti na dajanje pravih ukazov. Takšne igre krepijo pozornost, urijo sposobnost logičnega razmišljanja in razvijajo domišljijo (še posebej, če jih organiziramo v obliki izziva).

Spomin, uganke, uganke in robotika

Prav tako je vredno uporabljati poučne igrače in učne pripomočke, prilagojene starosti otroka. To so lahko igrače za učenje programiranja, na primer roboti – otrok se bo seveda osredotočil na nalogo, saj bo želel igračo »naučiti« peti ali izvajati določene gibe. Koncentracijo izboljšujejo tudi različne vrste logičnih in spominskih iger ter ugank. Reševanje ugank, igra "spomin" ali iskanje razlik na slikah zahteva pozornost, ki je hitro poplačana – z zadovoljstvom!

 

"Kje je skrito?"

 

To je klasična igra, katere raven se lahko povečuje s starostjo otroka. Vse, kar potrebujete za pripravo, je majhen predmet in nekaj skodelic.

 

 

Skrijte predmet v eno od skodelic in ju zmešajte. Naloga otroka je opazovati celoten proces, slediti skodelici, v kateri je bil skrit predmet in nato pokazati nanjo v novi postavitvi.

 

Dvoročno risanje in žongliranje

 

Risanje ali pisanje z obema rokama in žongliranje sta vaji, ki se pogosto uporabljata za t.i trening možganov (tudi za odrasle!), saj poleg zmožnosti koncentracije razvijajo tudi vizualno zaznavo (npr. periferni vid), zavedanje telesa in koordinacijo oko-roka.

 

Dvoročno risanje je sodelovanje obeh rok pri skiciranju iste slike - leva roka nariše njen levi del, desna roka pa desni del. Za lažjo predstavo lahko levo stran ilustracije natisnemo tako, da le z levo roko sledimo črtam, z desno roko pa rišemo v skladu z zrcalno sliko ali obratno, če je otrok desničar. Tudi žongliranja se je treba lotiti postopoma – najprej sta dovolj dve žogi, nato pa lahko dodajate še.

 

»Detektivske« igre, vprašanja in odgovori

 

Poleg osredotočanja pozornosti je pomembna tudi radovednost, zato svetujemo, da vaš otrok igra vlogo detektiva!

 

Ta igra ima lahko različne oblike. Eden od njih je, da otroku pokažete fotografijo ali sliko in mu postavite nekaj vprašanj (npr. "Koliko ljudi je na sliki?", "kaj dela oseba na sliki?", "kakšne barve so oči?" ). Otrok ima čas, da prebere sliko (npr. eno minuto) in odgovori na vprašanja. Naloga mladostnika je lahko tudi, da za dano ilustracijo sam ponudi čim več vprašanj.

 

Programiranje računalniških iger

 

Prav tako je vredno prisluhniti otrokovim interesom in predlagati dejavnost, ki ga zanima, hkrati pa razvija koncentracijo in druge sposobnosti (logično mišljenje, ustvarjalnost, reševanje problemov). Programiranje računalniških igric je takšna dejavnost, s katero se mladi lahko ukvarjajo že od prvega razreda osnovne šole.

 

Da lahko otrok ustvari delujočo igro, mora biti pri delu osredotočen in odporen na motnje. Programiranje je naravna pot do izboljšanja koncentracije, ki je tudi »zasvojljiva« – vizija uspeha je močnejša od strahu neuspeha ali težav pri koncentraciji. Prav tako pa pri CodingGiants nudimo podporo učiteljev, s katerimi lahko hitro premagamo tudi te težave!

 

Ali so vaje za pozornost potrebne?

 

Sposobnost koncentracije je vredno vaditi ne glede na to, ali se otrok lahko osredotoči ali ima na tem področju kakšne težave. Spodbuda za začetek tovrstne vadbe naj bodo predvsem situacije, v katerih otrok:

 

  • hitro postane brezvoljen - ne zmore se dlje časa ukvarjati z nečim, se hitro dolgočasi in utrudi, noče nadaljevati iger in nalog;

 

  • dela počasi - veliko počasneje, kot zahteva določena aktivnost ali opravilo, ne zmore

 

"vsega naenkrat", potrebuje odmore;

 

  • je nepozoren – čeprav pristopi k nalogi in jo skuša opraviti čim hitreje, dela številne napake, ki jih ne opazi;

 

  • je raztresen - daje vtis zamišljenega, zasanjanega, njegov tok misli tu in tam skrene od zastavljenega za določeno nalogo.

 

 

Seveda se morate zavedati, da ima vsak človek padec koncentracije. Poleg tega se sposobnost koncentracije povečuje s starostjo – od triletnika ne morete pričakovati, da bo pozoren za več kot 15 minut. Šele po 10. letu se pozornost poveča na 45-55 minut. In vedno je najbolj produktivnih le prvih nekaj minut!

 

Zakaj je pomembno trenirati koncentracijo?

 

Koncentracija je veščina, ki jo uporabljamo vsak dan – brez nje bi bilo življenje obremenjujoče, polno frustracij in stresa. Koncentracija je zagotovitev za uspešnost skoraj vsake naloge – omogoča izkoriščanje možganskega potenciala, povečanje učinkovitosti razmišljanja in pomnjenja. Ta veščina je nujna za učenje in intelektualni razvoj, v nekaterih poklicih pa je celo temelj za učinkovito delo – npr. kot programer, analitik ali znanstvenik.

 

Preglejte si vsebine naši tečajev  programiranja

 

 

FAQ:

 

Kaj so vaje za fokus?

 

Vzpodbujanje koncentracije z zagotavljanjem motivacije za doseg določenega cilja ali naloge.

 

Kdaj morate svojemu otroku pomagati z vajami za pozornost?

 

Tudi če je otrok osredotočen, se splača nadgrajevati to veščino! Če pa je otrok nepozoren in se ne more zbrati, pa bi redne vaje za koncentracijo bile v veliko pomoč, kot zdaj, tako tudi v prihodnosti.

 

Kaj povzroča težave s pozornostjo?

 

Običajno je to slabši dan, slaba volja, »motilci« (npr. prižgan TV v ozadju), včasih težave v družini ali skupini vrstnikov, pomanjkanje motivacije, premalo gibanja ali pomanjkanje pomembnih hranil.


Nazaj Naprej

Oceni članek

Ali je vredno vlagati v zgodnje učenje programiranja otrok in mladih?
Blog

Ali je vredno vlagati v zgodnje učenje programiranja otrok in mladih?

Izbira obšolskih dejavnosti za vašega otroka zagotovo ni lahka naloga. Po eni strani je razlog zelo velika ponudba različnih dejavnosti,...

Preberi več
Vodič skozi vpis in tečaje šole programiranja Coding Giants
Blog

Vodič skozi vpis in tečaje šole programiranja Coding Giants

Izbira prvega tečaja programiranja za otroka se lahko zdi komu zapletena naloga, še posebej, če sami nimate programskih izkušenj ali...

Preberi več

Naši partnerji