Coding Giants - programming for children - Programowanie dla dzieci ⇒ Od jakich języków najlepiej rozpocząć naukę?

Želite izvedeti več? Pokličite nas: 031 017 505

Blog

Kateri so najbol priljubljeni programski jeziki za otroke?


6 minutes reading

Učenje programiranja je dandanes postalo zelo priljubljeno, vendar si vsi otroci v prihodnosti ne želijo postati programerji. V zgodnjih fazah razvoja je učenje programiranja vsekakor smiselno, saj spodbuja nove načine razmišljanja in je lahko močna podpora intelektualnemu napredku otroka. V nadaljevanju predstavljamo najboljše programske jezike, primerne za otroke.

Najbolj priljubljeni programski jeziki – ali jih je koristno poznati?

Tehnologija vpliva na skoraj vse dele našega življenja. Obkroženi smo z različnimi namenskimi programi, grafikami in animacijami. V današnjem svetu, ko je civilizacijski napredek večji kot kdaj koli prej, učenje informacijskih veščin ni le možnost, ampak skoraj nuja. Osvajanje veščin mlajšim generacijam je zato treba čim bolj približati in spodbuditi zanimanje, saj bo delo z računalnikom skoraj zagotovo del njihovih poklicev.

 

Ali bi se morali otroci učiti programiranja?

Otroci bi se vsekakor morali naučiti programirati. Koristi in pozitivnih razlogov je veliko! Dijakom in študentom lahko poznavanje programiranja zagotovi spretnosti in sposobnosti, ki so bistvenega pomena na njihovi nadaljnji karierni poti, vendar predstavlja poznavanje programiranja veliko več. Da posameznik osvoji veščine programiranja, mora vložiti nekaj intelektualnega napora, hkrati pa razvija sposobnosti logičnega in sistematičnega razmišljanja. Natančnost, ustvarjalnost, potrpežljivost in domišljija so lastnosti, ki jih bodo vaši otroci razvijali, ko bodo opravljali vse bolj zapletene naloge, povezane s programiranjem.

 

Koristi učenja programiranja:

  • pridobivanje analitičnih veščin,
  • sposobnost ustvarjalnega reševanja problemov,
  • razvoj domišljije in ustvarjalnega mišljenja,
  • povečanje učinkovitosti pri delu in učenju,
  • dvig ravni vztrajnosti in potrpežljivosti pri doseganju ciljev,
  • povečanje občutka vere v lastne sposobnosti,
  • boljše učenje pri drugih predmetih,
  • zgodnje pridobivanje kompetenc, uporabnih v kasnejši, poklicni prihodnosti.

 

Kateri programski jezik izbrati, da bo učenje programiranja za otroke privlačno?

Na poti spoznavanja veščin programiranja, je Izbira pravega programskega jezika za otroke je še posebej pomembna. Razpoložljivost pravih tehničnih informacij je bistvena za uspešen učni proces. Toda le visoka stopnja radovednosti in zanimanja za določen spletni tečaj programiranja, igro ali igro lahko močno vpliva na učni napredek. Pomembni so zanimiva in barvita zabava, informacije podane na preprost način, poznavanje trendov otroških iger in seveda kakovostno znanje, ki ga je treba prenesti na otroke. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih orodij, ki se uporabljajo pri izobraževanju otrok od 7 do 13 let.





Scratch - zakaj ga je vredno poznati?

 

Scratch je bil ustvarjen za otroke od 7 do 16 let. Ta programski jezik je ob vseh ostalih možnostih verjetno najbolj razširjen. Njegova učinkovitost temelji na intuitivni platformi v obliki blokovnega vmesnika za vizualno programiranje. Gre za pristop, s katerim poenostavimo spoznavanje različnih programskih struktur in občutno zmanjšamo stopnjo frustracije predvsem v zgodnjih fazah učenja. prve korake v svet programiranja je priporočljivo opraviti s tem programskim jezikom, saj lahko zavidljive projekte pripravijo popolni začetniki, oziroma otroci v najzrelejših letih. Preprosta uporaba ni edino kar ponuja Scratch. Najbolj privlačna prednost, povezana s tem jezikom, je zmožnost ustvarjanja animacij, zanimivih iger in grafike. Oblika učenja programiranja skozi igro je otrokom v veliko veselje.

Spletni tečaji programiranja v Scratchu

V naši šoli ponujamo veliko izbiro tečajev programiranja za otroke, ki temeljijo na Scratch-u. Vsak tečaj običajno obsega 14 srečanj po 2 x 45 minut. Po opravljenem tečaju vsi udeleženci prejmejo potrdilo o opravljenem tečaju. Vabljeni k ogledu vsebine vseh tečajev šole Coding Giants.

Kaj je še pomembno vedeti?

Scratch ima tudi spletno skupnost s približno 16 milijoni uporabnikov z vsega sveta! Tako povezana skupnost uporabnikov omogoča izmenjavo izkušenj in idej o uporabi programskega jezika Scratch. Pogoj za sodelovanje v skupnosti je spoštovanje ustaljenih pravil o prijateljskih odnosih med ostalimi člani skupine.

 

Blocky 

Blocky je programski jezik enakovreden Scratchu in ga je zasnoval Google. Njegova vrednost je v vizualnem programiranju za otroke z uporabo komponent kode v obliki blokov, podobno kot pri Scratch-u. Blockly je sestavljen iz več drugih že obstoječih programskih jezikov. Programiranje v jeziku Blockly pogosto opisujejo kar kot vizualno programiranje v JavaScript. Kot tak je kot nalašč za otroke od 8. leta dalje.

 

Python

Programski jezik, ki nekoliko izstopa od prvih dveh na seznamu. Python je veliko bolj obsežen in zapleten, a se ga otroci kljub temu brez težav naučijo. S Pythonom je mogoče programirati na veliko naprednejši ravni. Lahko je tudi odlično izhodišče za osvajanje drugih programskih jezikov. Uporaba Pythona je lahko tudi zabavna in bogata razvojna učna izkušnja za otroke. Delo s Pythonom omogoča, da se posameznik v procesu učenja postopoma nauči principov pravega programiranja. Lahko rečemo, da osvajanje Pythona predstavlja dober uvod v poglobljeno spoznavanje naprednejših programskih jezikov.

Odlična priložnost za učenje Pythona je tečaj Minecraft s programskim jezikom Python. Coding Giants tečaji potekajo tako v učilnicah na izbranih lokacijah, kot preko spleta. Namenjen je otrokom od 4. do 6. razreda. Izbira takšnega tečaja je odličen način za učenje splošno uporabnega programskega jezika, kot je Python. V kombinaciji s platformo Minecraft predstavlja idealno kombinacijo pri vstopu otrok v naprednejše programiranje. Za več informacij o tem in drugih tečajih vam priporočamo, da se seznanite z našo ponudbo.

JavaScript

Še en programski jezik, ki si ga velja omeniti. Uporabljen je bil za ustvarjanje brskalnikov Google Chrome, Mozilla Firefox ali Internet Explorer. Omogoča pretvorbo nekaterih internetnih dokumentov v interaktivne aplikacije.

Pogosta vprašanja:

1. Kateri je najbolj priljubljen programski jezik za otroke?

Scratch! Omogoča učenje vizualnega programiranja. Zaradi lažjega združevanja so deli programskih struktur predstavljeni v obliki blokov.

2. Kako svoje otroke naučiti Scratch?

Priporočamo naše spletne tečaje, ki običajno trajajo 14 tednov.

3. Kako svojega otroka prepričati v učenje programiranja in robotike?

Odvisno od vsakega otroka, vendar je običajno koristno, če mu pokažete eno od iger, ki temeljijo na Scratch-u. Te igre so običajno zabavne in preproste za učenje.


Nazaj

User Rating: 5 / 5

Oceni članek

Vaje za koncentracijo, oziroma kako izboljšati pozornost otroka?
Blog

Vaje za koncentracijo, oziroma kako izboljšati pozornost otroka?

Sposobnost koncentracije in usmerjanja pozornosti je ključnega pomena za izobraževanje in razvoj ter celo nujna v vsakdanjem življenju....

Preberi več
7 načinov, kako lahko prispevate k digitalni ozaveščenosti svojih otrok
Blog

7 načinov, kako lahko prispevate k digitalni ozaveščenosti svojih otrok

Digitalne naprave in aplikacije zanje so v zadnjih nekaj desetletjih pripomogle k temu, da so informacije bolj dostopne in uporabne kot...

Preberi več

Naši partnerji