Coding Giants - programming for children - Kakšne so koristi učenja programiranja v programskem jeziku Scratch?

Želite izvedeti več? Pokličite nas: 031 017 505

Blog

Kakšne so koristi učenja programiranja v programskem jeziku Scratch?


5 minutes reading

Učenje programiranja je odličen način za razvoj analitičnih sposobnosti otroka. Ta vidik je zelo pomemben predvsem z vidika nadalnjega izobraževanja in prihodnjih poklicnih poti, ki jih bodo izbirali naši otroci. V prispevku skušamo predstaviti prednosti učenja programiranja s programskim jezikom Scratch.

Kaj je Scratch?  

Scratch je programski jezik namenjen otrokom, ki najmlajšim na preprost in zabaven način omogoča učenje programiranja, razumevanja programske kode in računalniških algoritmov. Slednje omogoča vizualna predstavitev posameznih programskih struktur, ki jih učenec v obliki modularnih blokov sestavlja v delujoče programske procedure.

 

Prednost Scratch spletnih tečajev 

Coding Giants tečaji so na voljo v običajni obliki, v naših računalniških učilnicah, pa tudi v obliki spletnih izvedb, ali kot pogosto rečemo kar online. Pomembna prednost, ki jo ponujajo spletne izvedbe tečajev programiranja s programskim jezikom Scratch, je dejstvo, da se je mogoče izobraževanja udeležiti od koderkoli, kar je še posebej pomembno v okoliščinah aktualnih epidemioloških omejitev. Možnost učenja in dela v zavetju doma, v takih okoliščinah krepi občutek varnosti tako otrok kot staršev. Pa tudi sicer predstavlja možnost spletnih (online) tečajev razbremenitev staršev, ki jim ni treba izgubljati časa za potovanje.

Komunikacija s predavateljem je preprosta in včasih še celo bolj enostavna kot v primeru tečajev v učilnici.

Ostale prednosti spletnih tečajev:

  • Otroci se lahko udeležijo tečaja iz udobja svojega doma.
  • Obiskovanje spletnih tečajev lahko v obdobju pandemije COVID19, ki smo ji bili priča, zagotavlja občutek varnosti.
  • Prihrani čas tako staršem kot otrokom.
  • Komunikacija z učiteljem je enostavna in hitra.
  • Tečaji programiranja so odličen način za ustvarjalno zapolnitev prostega časa otrok.
  • Za udeležbo potrebujete le računalnik in dostop do internKeta.

Kaj je dobro vedeti o programskem jeziku Scratch?

Scratch se je na seznamu programskih jezikov prvič pojavil leta 2003. Glavni snovalec Scratcha je Mitchel Resnick, raziskovalec na Massachusetts Institute of Technology (MIT) in soustvarjalec programabilnih robotov iz popularnih Lego kock - Lego Mindstorms, ter kreator simulacijskega programskega jezika StarLogo.  Ime Scratch se nanaša na tehniko mešanja glasbe, ki jo uporabljajo hip-hop glasbeniki (tako imenovan "scratching"). Metaforično je programiranje z uporabo jezika Scratch podobno mešanju (kombiniranju) posameznih delov programske kode, predstavljenih v obliki sestavnih blokov, v sestavljeno celoto, ki v končnem predstavlja delujoč program.

Zakaj je programski jezik Skratch postal tako priljubljen?

Odgovor se skriva v vizualni in izjemno jasni naravi tega programskega jezika namenjenega otrokom. Elemente jezika Scratch predstavljajo sestavni elementi oziroma bloki različnih oblik, podobni elementom sestavljanke “puzzle”, ki jih mladi programerji v vizualnem okolju sestavijo v delujoč program.

 Presenetljivo je, vendar že zelo majhni otroci lahko z uporabo programskega jezika Scratch izdelajo svoje prve programe v obliki preprostih računalniških iger, virtualnih zgodb ali animacij!

 Dobro je vedeti, da ima programski jezik Scratch tudi svojo spletno skupnost, ki se srečujejo in povezujejo preko spleta in organiziranih dogodkih v živo, kjer izmenjujejo znanje in izkušnje. Skupnost uporabnikov predstavlja priročen vir navdiha na področju računalniškega programiranja, pa tudi odgovorov na težka vprašanja, spodbuja povezovanje in sodelovanje med mladimi programerji, kot pripravo na timsko razvojno delo v prihodnje.

Ali je učenje programiranja za otroka koristno? Pa še kako!

Priljubljenost učenja programiranja v zadnjih letih narašča. Programiranje pomaga razvijati ne le analitične, ampak tudi medosebne sposobnosti. Izvedba vsakega projekta zahteva zelo natančno izražanje svojih misli in pričakovanj. S programiranjem se posameznik uči iskanja novih rešitev, sklepanja, potrpežljivosti in vztrajnosti. Napredek pri učenju programiranja je mogoč le s poskusi in napakami, tako otroci ob učenju programiranja spreminjajo odnos do napak in izgubljajo strah pred njimi.

Med poukom programiranja tako otrok dodatno krepi in razvija:

  • potrpežljivost,
  • sposobnost iskanja novih rešitev,
  • logično razmišljanje,
  • vztrajnost,
  • sposobnost sprejemanja neuspehov,
  • abstraktno razmišljanje.

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da bodo vse navedene kompetence pomembno vplivale na vsa področja življenja vaših otrok. Pomagalo jim bo pri soočanju z zahtevami tako pri doseganju poklicnih ciljev in razvoja kariere, kot v osebnem življenju.

Coding Giants Scratch tečaji

Tečaje programiranja z programskim jezikom Scratch, smo zasnovali za naslednje starostne skupine:

Tečaji programiranja so prilagojeni starostnim skupinam, njihovemu predznanju in veščinam, ter temeljijo na aktualnih principih učenja skozi igro. 

Udeležiti se je mogoče tečajev v dveh oblikah:

  • v obliki kratkih tečajev - običajno so sestavljeni iz 4 -5 srečanj (en mesec),
  • semestrski tečaji - obsegajo kar 14 srečanj, po eno srečanje (v trajanju 2 x 45 minut), na teden.

Tečaji se razlikujejo po stopnji zapletenosti in podrobnosti učnega načrta. Po zaključku tečaja udeleženci prejmejo potrdilo o udeležbi in pridobljenem novem znanju s področja programiranja.

 


Nazaj Naprej

Oceni članek

Najbolj priljubljene igre vašega otroštva
Blog

Najbolj priljubljene igre vašega otroštva

Vsaki generacija ima svoje obdobje … in svoje najljubše igre! Zagotovo je veliko takih, ki se z nostalgijo spominja ikoničnega Pegasusa...

Preberi več
Vaje za koncentracijo, oziroma kako izboljšati pozornost otroka?
Blog

Vaje za koncentracijo, oziroma kako izboljšati pozornost otroka?

Sposobnost koncentracije in usmerjanja pozornosti je ključnega pomena za izobraževanje in razvoj ter celo nujna v vsakdanjem življenju....

Preberi več

Naši partnerji