Coding Giants - programming for children - Najpogostejše napake pri učenju programiranja

Želite izvedeti več? Pokličite nas: 031 017 505

Blog

Najpogostejše napake pri učenju programiranja


5 minutes reading

Za učenje programiranja se odločajo ljudje vseh starosti. Brez dvoma velik delež med njimi predstavljajo mladostniki in vse pogosteje osnovnošolski otroci. Učenje programiranja ni le odlična zabava, ampak tudi zelo resen korak na poti izobraževanja, izbire poklica in načrtovanja prihodnosti. Tako kot pri vseh drugih oblikah učenja, se seveda tudi pri usvajanju programerskih znanj in veščin ni mogoče izogniti napakam, ki za marsikoga predstavljajo znatno težavo. Pomembno pri tem je, da se zavedamo, da so napake pomemben sestavni del učenja in poti do uspeha. 

Učenje programiranja – ne vsega naenkrat 

Pogosta napaka začetnikov je, da se želijo naučiti vsega hkrati, pri čemer napačno domnevajo, da jim bo takšen pristop omogočil najhitrejše rezultate. Dejstvo pa je, da se veščine programiranja osvajajo postopoma - korak za korakom. Uporaba  YouTube napotkov, brskanje po internetnih forumih, prebiranje knjig o programiranju - vse je smiselno, vendar mora biti pravilno načrtovano. V nasprotnem primeru bo količina informacij tako velika, da bo začetnik hitro izgubil motivacijo za nadaljnje učenje in vaje..

 

Priporočljivo je, da si postavimo točno določene cilje in se naučimo najprej stvari, ki omogočajo izdelavo manjših projektov, na primer preproste računalniške igre ali oblikovanje enostavne spletne strani. Pri tem je treba dodati, da je veliko težje tistim, ki se odločijo za učenje »sami«, torej brez podpore usposobljenega inštruktorja. Veliko boljšo možnost predstavlja vpis v tečaje programiranja, ki posamezniku omogočajo, da doseže zadovoljive rezultate že po prvih lekcijah. 

Preglejte vsebine naših tečajev programiranja

Coding Giants  je šola programiranja, ustanovljena za otroke in mladino, ki se navdušujejo nad informacijskimi tehnologijami in možnostmi ustvarjanja lastnih računalniških  iger, različnih programskih rešitev, mobilnih aplikacij, spletnih strani, grafičnega oblikovanja in še mnogo več. Tečaje izvajamo v semestrski obliki, v trajanju 14 tednov oziroma lekcij, ki vključujejo tako teoretično razlago kot praktične vaje. V naših tečajih programiranja je mogoče osvojiti blokovno programiranje v okoljih Scratch, Minecraft EE, Tynker, spoznati izdelavo mobilnih aplikacij z App Invtentorjem in spoznati programiranje v popularnih programskih jezikih C# in Python. Vse naše tečaje izvajamo v naših računalniških učilnicah ali pa v interaktivni obliki prek spleta (online) Odlična ponudba šole programiranja so tudi kratki tečaji, gre za intenzivne 5 tedenske tečaje, ki vam omogočajo, da:

  • izdelavo iger v Minecraftu, Unity, Robloxu in Scratchu,
  • postanete pravi YouTuber,
  • oblikujete svoje spletne strani,
  • ustvarjanje 2D in 3D grafike,
  • se naučite upravljanja baz podatkov. 

Potrpežljivost se splača! 

Programiranje je umetnost potrpežljivosti in natančnosti. Pri programiranju lastne igre ali aplikacije bomo naleteli na najrazličnejše ovire. Vendar iskanje napak ni vedno enostavno, in je pogosto lahko časovno zelo obsežno. Zaradi tega veliko začetnikov pogosto opusti namero usvojiti izbrani programski jezik v katerem so se odločili pridobit programerska znanja in želijo preizkusiti drugo programersko okolje v prepričanju, da bo šlo lažje. Vendar so osnove programiranja  podobne, ne glede na to kateri programski jezik izberete, in takšen pristop v splošnem samo podaljšuje čas učenja in negativno vpliva na motivacijo.

Potrpežljivost in vztrajnost sta ključ do učinkovitega pridobivanja znanja. Zato priporočamo udeležbo v tečajih, ki so načrtovani tako, da udeležence nenehno motivirajo in spodbujajo k nadaljnjemu učenju. Še posebej učinkoviti so tečaji, ki jih vodijo usposobljeni učitelji in inštruktorji, ki s strokovno in po potrebi posamezniku prilagojeno razlago, zagotovijo hitrejše reševanja problemov s katerimi se soočimo pri učenju. Velja dodati, da se učenje programiranja pravzaprav nikoli ne konča – dober programer mora svoje znanje nenehno dopolnjevati in prilagajati spremembam, ki jih prinaša razvoj posameznih programskih okolij in tehnološke spremembe nasploh.. 

Ne bojte se napak, ne učite se na pamet! 

Mnogi začetniki se ustrašijo napak in ob tem pogosto podvomijo v svoje programerske sposobnosti. V resnici pa je to naravni prosces učenja programiranja, z enakimi dvomi so se soočali tudi najboljši programerji na svetu. Pomembno se je učiti iz napak in jih sprejeti kot priložnost naučiti s nekaj novega. 

Vsekakor se programiranja ni mogoče učit na pamet. Programsko kodo je potrebno razumeti in se jo naučiti uporabljati, kar je mogoče primerjati z znanjem tujega jezika. Seveda obstaja nabor konceptov, ki jih je treba poznati, vendar e ob tem veliko bolj pomembna sposobnost logičnega in analitičnega razmišljanja. Programer mora biti tudi ustvarjalen in domiseln. Velja pa opozoriti, da noben programer teh veščin ne pridobi naenkrat, ampak znanje gradi po majhnih korakih, na osnovi  katerih lahko kasneje ustvarja naprednejše projekte. 

 

Nazaj Naprej

Oceni članek

Kakšne so koristi učenja programiranja v programskem jeziku Scratch?
Blog

Kakšne so koristi učenja programiranja v programskem jeziku Scratch?

Učenje programiranja je odličen način za razvoj analitičnih sposobnosti otroka. Ta vidik je zelo pomemben predvsem z vidika nadalnjega...

Preberi več
Učenje programiranja in izdelava iger v okolju Unity
Blog

Učenje programiranja in izdelava iger v okolju Unity

Unity je priljubljena in izjemno prilagodljiva razvojna platforma za razvoj iger, ki ponuja toliko funkcij, da lahko z njo ustvarite...

Preberi več

Naši partnerji